otwórz widżet facebooka

Kolacja w morskich głębinach

Dodano 04 maja 2009, wpis archiwalny

Konkurs odbył się 28 kwietnia i obejmował dwie kategorie: kulinarną i aranżację stołu. W pierwszej - „ Kurczak na stole nie tylko w rosole” uczennica klasy I TŻ - Michalina Urbaś zajęła II miejsce. Michalina sporządziła Nadziane udko w wiosennym powiewie, czyli udka faszerowane mięsem. Na przygotowanie dania miała 4 godziny. Smak potraw i ich recepturę oceniała komisja złożona z trzech restauratorów z Poznania.  Z kolei Iwona Przybylak z klasy III TŻ zwyciężyła w konkurencji „Kolacja w morskich głębinach”. W ciągu 2,5 godziny ustroiła stół tematycznie związany z morzem. Jury, w skład którego wchodziły: Joanna Napierała - florystka z Obornik oraz Anna Derbis - nauczyciel metodyk z Poznania, doceniło przede wszystkim pomysłowość w wykonaniu dekoracji oraz inwencję twórczą, którą się wykazała uczennica jarocińskiej „Jedynki”. Do aranżacji stołu wykorzystała wykonane ręcznie z papieru i dratwy rekwizyty – m.in. sieć, a także muszle i drewnianą kotwicę. Ozdobą stołu była karta menu zatknięta, zwyczajem marynarzy, w butelkę, na której widniał wygrawerowany Neptun. Całość utrzymana była w szaro-błękitnej tonacji. Do sukcesu uczennic niewątpliwie przyczynili się – patronujący ich poczynaniom – nauczyciele: Karolina Szymenderska i Janusz Zwierzycki.

×