I Powiatowy Festiwal Lokalnych Smaków i Rękodzieła
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Powiat Jarociński - Partner KSOW informuje, że 04 czerwca 2020r. podpisana została umowa
z Samorządem Województwa Wielkopolskiego na realizację operacji pn.
„I Powiatowy Festiwal Lokalnych Smaków i Rękodzieła”.
Kwota kosztów kwalifikowalnych operacji wynosi: 18.327,00 zł. Operacja mająca na celu promocję zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, podniesienie jakości życia na wsi oraz poziomu aktywności wielopokoleniowej społeczności wiejskiej w Powiecie Jarocińskim poprzez organizację festiwalu smaków i rękodzieła, wystawę lokalnych producentów rolnych oraz stoisk informacyjno-promocyjnych współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planuje się, iż w wyniku realizacji operacji osiągnięte zostaną następujące rezultaty:
· podniesienie wiedzy u 50 uczestników warsztatów z pieczenia chleba z zakresu przygotowania potraw tradycyjnymi sposobami
· podniesienie wiedzy u 30 uczestników warsztatów z carvingu z zakresu tradycyjnych metod dekorowania rzeźbami z warzyw i owoców.
· zwiększenie aktywizacji u co najmniej 250 uczestników imprezy plenerowej poprzez degustację potraw lokalnych, konkursy i warsztaty kulinarne, stoiska wystawiennicze. ;
· pobudzenie energii społecznej – poprzez zorganizowanie 4 stanowisk informacyjno-promocyjnych
· zachęcenie mieszkańców do poszerzenia wiedzy w zakresie optymalizacji wykorzystania przez mieszkańców obszarów wiejskich zasobów środowiska naturalnego u co najmniej 250 uczestników Festiwalu
· zwiększenie aktywności i zdolności do zatrudnienia wśród osób poszukujących pracy.
· zaktywizowanie mieszkańców obszarów wiejskich w celu tworzenia partnerstw na rzecz realizacji projektów nakierowanych na rozwój tych obszarów, w skład których wchodzą przedstawiciele sektora publicznego, sektora prywatnego oraz organizacji pozarządowych poprzez zorganizowanie atrakcji kulinarnych.
· upowszechnienie wiedzy w zakresie optymalizacji wykorzystania przez mieszkańców zasobów środowiska naturalnego;
· upowszechnienie wiedzy w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw,
· upowszechnienie wiedzy w zakresie systemów jakości żywności;
· upowszechnienie wiedzy w zakresie optymalizacji wykorzystania przez mieszkańców obszarów wiejskich zasobów środowiska naturalnego;
· upowszechnienie wiedzy w zakresie dotyczącym zachowania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt;
· wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu i wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego
· wypromowanie dziedzictwa kulinarnego
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jednocześnie informujemy o możliwości zarejestrowana się jako Partner KSOW
w bazie dostępnej na portalu internetowym http://ksow.pl.