otwórz widżet facebooka

Smaczna Wielkanoc po jarocińsku

Dodano 31 marca 2010, wpis archiwalny

W kategorii aranżacja stołu okolicznościowego: „Stół Wielkanocny na ludowo” Iwona Przybylak z klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego zajęła drugie miejsce. Nakrycie w jej wykonaniu zaskakiwało pomysłową dekoracją umieszczoną pod przezroczystą płytą pleksi. Karta menu będąca obowiązkowym elementem stołu, została wyhaftowana ręcznie. W aranżacji wykorzystano wiele elementów ludowych, m.in. serwetki wykonane haftem Golińskim „snutki”, pisanki, koszyk ze święconką. Iwona przez trzy tygodnie pilnie przygotowywała się do konkursu, pod opieką nauczycieli ZSP1: Aliny Łuczak i Janusza Zwierzyckiego.

W drugiej kategorii: „Zakąski z mięsa na Wielkanocnym stole” wystartowały dwie uczennice – Agata Skowron, uczennica klasy II zasadniczej (kucharz małej gastronomii) i Michalina Urbaś, uczennica II klasy technikum żywienia. Agata zajęła czwarte, nagrodzone miejsce za przygotowanie zakąski „Świąteczna polędwica wołowa w trzech odsłonach”. Michalina Urbaś wykonywała „Polędwicę po królewsku w towarzystwie brokułu” i otrzymała wyróżnienie za udział w konkursie.

×