otwórz widżet facebooka

Sztuka na ludowo

Dodano 08 listopada 2010, wpis archiwalny
VII Powiatowy Przegląd Kultury Ludowej odbył się pod patronatem Starosty Jarocińskiego.
Impreza składała się z czterech powiązanych ze sobą części. W przeglądzie zespołów folklorystycznych z terenu powiatu jarocińskiego, wystąpili: „Ciświczanie”, „Dąbrowianki”, „Goliniacy”, „Noskowiacy”, „Potarzyczanki”, „Sławoszewiacy” i „Snutki” oraz zaproszony zespół z powiatu pleszewskiego „Żegocinianie”
Kolejnym punktem imprezy była wystawa sztuki ludowej twórców z terenu Powiatu Jarocińskiego. Swoje prace zaprezentowali: Jackowiak Teresa, Kasprzak Ewa, Kędzierska Joanna, Klimek Aleksandra, Kowalska Stanisława, Krawczyńska Daniela, Pietrzak Pelagia, Szlachciak Wiesław, Wieczorek Eugenia
Do kulinarnej konkurencji Przeglądu zaproszono koła gospodyń wiejskich. Panie z 5 kół: Ciświca, Dąbrowa, Golina, Potarzyca i Sławoszew przyrządziły regionalne potrawy. Dania trafiły pod ocenę komisji konkursowej, w skład której weszli przedstawiciele KGW, SMKL, „Gazety Jarocińskiej” i Starostwa Powiatowego w Jarocinie, łącznie ze Starostą Jarocińskim Stanisławem Martuzalskim. Jury przyznało dwa równorzędne pierwsze miejsca dla KGW Sławoszew za zupę grzybową z łazankami oraz dla KGW Golina za zupę „parzybrodę”, drugie miejsce dla KGW Dąbrowa, które serwowało karkówkę z ziemniakami i skorzonerą, trzecie dla zespołu „Ciświczanie” za bigos i czwarte dla KGW Potarzyca za zupę cebulową.
Uczestnicy imprezy VII Przegląd Kultury Ludowej zakończyli wspólną biesiadą osób związanych z kulturą ludową na terenie powiatu jarocińskiego przygotowywaną przez KGW z Potarzycy. Biesiadnikom serwowano „swojskie jadło”: kiszkę, kiełbasę, bigos, sałatkę, chleb ze smalcem, „pyry z gziką”, placek drożdżowy. Uczestnicy spotkania przy akompaniamencie kapeli zespołu "Snutki", wzmocnionej akordeonistą przygrywającym na co dzień „Dąbrowiankom”,  śpiewali piosenki ludowe i biesiadne.
Wszyscy uczestnicy Przeglądu Folklorystycznego otrzymali nagrody książkowe ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz dyplomy.
Tegoroczna edycja przeglądu odbyła się głównie dzięki dotacji jaką Stowarzyszenie Miłośników Kultury Ludowej otrzymało, w ramach konkursu ofert, od Samorządu Województwa Wielkopolskiego.

W załącznikach - przepisy na regionalne potrawy.

bigos
karkówka
parzybroda
zupa cebulowa
zupa grzybowa
×